Suaugusiųjų švietimo savaitė „Mokymosi spalvos“ mokykloje

DSC00091Lapkričio 14 – 18 dienomis mokykloje vyko suaugusiųjų švietimo savaitės „Mokymosi spalvos“ renginiai. Mokyklos bendruomenė pažvelgė į mokymąsi kitaip ir, dalyvaudama įvairiose veiklose, bandė atrasti įvairiaspalvį mokymosi pasaulį.
Pirmąją dieną mokyklos bendruomenę sukvietė mokytojas Arūnas Narauskas. Jis susirinkusiuosius mokino iš vytelių pinti dekoruotas gėles. Nors pintų gaminių mokykloje yra apstu ir juos pinti labai mėgsta mūsų mokiniai, tačiau suaugusiems tai nebuvo taip jau paprasta ir lengva. A. Narauskas vos spėjo dalinti patarimus ir demonstruoti visus pynimo etapus. Baigiantis popietei, visi buvo maloniai nustebinti, kad pavyko savo rankomis nupinti nuostabias spalvotas gėles.
Antrąją dieną susirinkome į rankdarbių popietę „Ką akys pamatys – tą rankos padarys“. Mokytoja Zofija Jakubauskienė supažindino su paveikslo kūrimo iš spalvingų popieriaus juostelių – Iris Folding – technika. Surengė savo mokinių pagamintų darbų parodėlę. Popietėje dalyvavo mokyklos bendruomenės nariai ir Simno socialinių paslaugų centro jaunuoliai. Įdomiausia tai, kad daugiausia pagalbos prireikė kolegoms, kurie pirmą kartą mokėsi sukurti tokius įdomius ir spalvingus paveikslus. Norintys turėjo puikią progą pasimokyti siūti Sofolko žiedus iš audinio.  Išmokus šios technikos, galima kurti spalvingus rankdarbius sau ir savo artimiesiems. Dalyviai tuo įsitikino kai iš pačių pasiūtų žiedų sukūrė kolektyvinį paveikslą.
Trečiąją dieną spalvotiems atradimams  bendruomenę įkvėpė mankšta, kurią pravedė kūno kultūros mokytoja Aldutė Mikulskienė. Mokėmės rytą iš miego pažadinančios ir energijos suteikiančios mankštos, įvairiausių kvėpavimo, apšilimo, tempimo(-si) pratimų. Iš šios popietės išėjome pilni energijos, puikiai nusiteikę tęsti pradėtus dienos darbus.
Popietę „Žibinto šviesoje atraskime naujas spalvas“ suorganizavo mokytoja Vilija Čeplinskienė ir bibliotekininkė Virginija Raguckienė. Pasitelkę įvairiausias priemones – pradedant detalėmis iš gamtos, baigiant stiklo gaminiais, dekoravimo elementais – buvo sukurti nuostabaus grožio ir labai įvairūs žibintai. Juos visus uždegus, pasijutome tarsi stebuklingoje ir spalvotoje pasakoje, kai sklindanti šiluma įkvepia geriems darbams.
Suaugusiųjų švietimo savaitės renginius užbaigė atvirų durų diena „Spalvotosios pamokos“. Spalvotų pamokų tikslas – atskleisti spalvų įvairovę per lietuvių kalbą, matematiką, dailę ir kitas disciplinas. Kiekviena mokytoja šiai pamokai ruošėsi labai atsakingai, o integruotose pamokose dalyvavo ne tik mokytojai, mokiniai, bet ir mokinių tėveliai.
Socialinių įgūdžių ugdymo klasės mokiniai kartu su mokytoja organizavo namų ruošos, savitvarkos veiklas. Spalvų grožį jie išreiškė gamindami ryžių mišrainę. Balti ryžiai, žali agurkai, raudonos paprikos, rožinės  krabų lazdelės, geltoni kukurūzai – nuostabi spalvų gama, kuria buvo galima ne tik grožėtis, bet ir paskanauti.
Spalvotai lietuvių kalbos pamokai mokytoja pasirinko Inos Ogenskienės pasaką „Namelis ir spalvotas langelis“. Mokiniai išklausę pasakos įrašo, naudodami pačių pasigamintas vaizdines priemones, stengėsi pasaką atpasakoti, aptarti personažų spalvas ir formas, ieškoti pavyzdžių mus supančioje aplinkoje.
Matematikos pamokoje  mokiniai  atliko įvairius matematinius veiksmus, o gautus teisingus atsakymus nuspalvino pasirinkta spalva. Susipažino su geometrine figūra – stačiakampiu gretasieniu, jį nuspalvino ir sulankstė pagal duotą schemą.
Dailės pamokos tema siejosi su lietuvių kalbos pamokos tema „Namelis ir spalvotas langelis“. Jos metu mokiniai atskleidė savo meninius gebėjimus ir kūrybiškumą, pasitelkė įvairiausias spalvas ir priemones, kad galėtų nupiešti savo svajonių namus.
Ačiū mokytojoms už turiningas popietes, progą pabūti kartu ir patirti kūrybinį džiaugsmą.
Pasibaigus Suaugusiųjų švietimo savaitei, įsitikinome, kad Suaugusiųjų mokymasis turi daug prasmių ir  spalvų. Anot šveicarų ekspresionisto J. Itten — tik „spalva yra gyvenimas, o pasaulis be spalvų – negyvas pasaulis“.
IMG_1849DSC00041DSC00070DSC00096DSC00086DSC00093