Savaitė be žalingų įpročių

IMG_1902Siekiant suteikti kuo daugiau informacijos mokyklos bendruomenei apie žalingus įpročius, alkoholio, tabako ir narkotikų žalą jauno žmogaus organizmui bei apsaugoti nuo tabako ir alkoholio vartojimo plitimo mokinių tarpe, Simno  specialiosios mokyklos Vaiko Gerovės komisijos pirmininkė Rimanta Česnulevičienė  lapkričio 21–25 dienomis organizavo prevencinę savaitę „Savaitė BE ŽALINGŲ ĮPROČIŲ“.
Simno ambulatorijos vedėja, šeimos gydytoja Jūratė Overaitytė mokiniams papasakojo apie alkoholio bei tabako daromą žalą jauno žmogaus fizinei ir protinei sveikatai, išsivystančias nepagydomas ligas.
Viešosios policijos prevencijos skyriaus tyrėjas Donatas Katlauskas supažindino mokinius su teisine informacija bei atsakomybe už alkoholio ir tabako vartojimą, aptarė žalingus įpročius virtualioje erdvėje, negatyvų elgesį gatvėje, viešose vietose, su bendraamžiais ir tarpusavyje. Kalbėjo apie prevenciją artėjant didžiosioms metų šventėms, masinių renginių metu.
Šeimynose, popamokinių užsiėmimų metu, mokiniai kartu su savo auklėtojais kūrė taisykles, kaip reikia gyventi be žalingų įpročių, kokia veikla juos galima pakeisti. Piešė piešinius prevencine tema, kūrė draudžiamus ženklus.
Mokinius labai sudomino mokytojos R. Česnulevičienės rodomi filmukai apie psichiką veikiančių medžiagų žalą organizmui. Mokiniai su dideliu susidomėjimu žiūrėjo filmuotą medžiagą, aktyviai diskutavo apie žalingus įpročius.
Mokyklos socialinė pedagogė Loreta Rodaitė kartu su mokiniais išleido informacinį stendą „Be žalingų įpročių“.
Siekdami identifikuoti žalingų įpročių paplitimo mastą, 5-tose ir 10-tose specialiose lavinamose klasėse atlikome tyrimą „Žalingų įpročių paplitimas mokinių tarpe“. Išanalizavę anketos rezultatus, galėsime tiksliau planuoti prevencinę veiklą siekdami sumažinti žalingų įpročių paplitimą.
Savaitės veiklas užbaigė susitikimas su Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistėmis Gintare Praleikaite ir Sandra Matulionyte. Jos, panaudodamos įvairias vaizdines priemones, muliažus, pasakodamos realius gyvenimiškus pavyzdžius, padėjo mokiniams įtvirtinti žinias apie priklausomybes, jų pasekmes ir kaip tų žalingų įpročių atsisakyti.
Prevencinės savaitės koordinatorė R. Česnulevičienė džiaugėsi aktyviu ne tik savo kolegų įsitraukimu į akcijos veiklas, bet ir mokinių domėjimusi apie galimas rūkymo ir alkoholio vartojimo pasekmes. Džiugina faktas, kad ne vienas mokinys susimąstė ar verta pradėti rūkyti, o į užduodamą klausimą „O ką renkiesi tu?“ mokiniai atsakydavo, kad verčiau rinksis sveiką gyvenimo būdą be žalingų įpročių.
Tikime, kad prevenciniai renginiai suteiks mokiniams daugiau žinių apie medžiagas, žalojančias organizmą, skatins juos susimąstyti ir suprasti, kad laisvalaikį smagiai galima praleisti ir be psichiką veikiančių medžiagų.
DSC00111DSC00138IMG_1894IMG_1898