Teorinis-praktinis seminaras ,,Patyčių prevencija – mokytojo vaidmuo“ mokykloje

Kovo 23 dieną mokykloje vyko seminaras ,,Patyčių prevencija – mokytojo vaidmuo“. Patyčios mokykloje – viena dažniausių agresijos formų, kuriai skiriama vis daugiau dėmesio įvairiuose kontekstuose: moksliniuose tyrimuose, švietimo politikos analizėse, žiniasklaidos priemonėse, kasdieniame mokyklos gyvenime. Pasidalinti savo darbo patirtimi susirinko nemažai Simno ugdymo įstaigų pedagogų.
Vita Jatkauskienė, Simno gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, savo pranešime priminė kas yra patyčios, kokios jų formos, kaip kuo greičiau atpažinti patyčias mokykloje. Ji supažindino su naujausių tyrimų apie patyčias Lietuvoje ir Europoje duomenimis, pateikė pavyzdžių kaip su patyčiomis kovojama kitose mokyklose. V. Jatkauskienė akcentavo, kad norint užkirsti kelią patyčioms, būtina į šį procesą įtraukti visą mokyklos bendruomenę, visuomenę, mokinių tėvus.
Savo patirtimi su kolegomis dalijosi Simno specialiosios mokyklos pedagogai – Rimanta Česnulevičienė, Vilija Čeplinskienė, Rimutė Cibulskienė, Zofija Jakubauskienė, Arūnas Narauskas. R. Česnulevičienė pasakojo kaip ugdyti emocinį ir socialinį intelektą, kad vaikai gebėtų pažinti ir įvardinti savo jausmus, gebėtų atskirti patyčias nuo humoro, nebijotų pasisakyti apie patiriamas patyčias. V. Čeplinskienė pasakojo apie savo darbą ir patirtį su 8–9 specialiosios lavinamosios klasės mokiniais stengiantis išvengti patyčių. R. Cibulskienė akcentavo mokytojo ir mokinio ryšį, nes tik gerai pažinodamas, gerbdamas mokinį, gali įgauti jo pasitikėjimą ir sugebėti prakalbinti. A. Narauskas pasidalijo savo patirtimi apie patyčių prevenciją neformaliojo ugdymo metu, o Z. Jakubauskienė priminė visiems susirinkusiems patyčių mažinimo strategijas.
Mokyklos direktorė Janina Žeimienė padėkojo visų Simne esančių ugdymo įstaigų pedagogams susirinkusiems padiskutuoti ir pasidalinti gerąja patirtimi tokia šiuo metu aktualia terma. Ji neabejoja, jog seminaro metu dalyviai ne tik prisiminė apie patyčių reiškinio ypatumus, bet ir įgijo naujų žinių. Tikiuosi, kad geros emocijos ir išsakytos mintys bei pasidalijimas savo sėkmės receptais, prisidės prie patyčių problemos sprendimo mokyklų bendruomenėse, – kalbėjo mokyklos direktorė.
Simno ugdymo įstaigų atstovai džiaugėsi galimybe visiems kartu aptarti aktualias temas, padiskutuoti, pasidalinti gerąja darbo patirtimi. Mokykla turi turėti ne tik bendrą saugios mokyklos sampratą, bet ir visiems jos nariams aiškią veiksmų strategiją vykdant patyčių prevenciją.

                                                           Informaciją pateikė mokytoja Rimanta Česnulevičienė

IMG_0268