Pažintis su liaudies meistrų amatų mokykla Rūdiškėse

IMG_2953Mokykla, vykdydama mokinių ugdymo karjerai programą, gegužės 9 d. 8–10 ir socialinių įgūdžių ugdymo klasių mokiniams organizavo kelionę į Trakų r. Rūdiškių liaudies meistrų amatų mokyklą „Sodžiaus meistrai“. Tai krikščioniška amatų mokykla, kuri suteikia profesiją sunkumų turintiems vaikams, padeda jaunuoliams iš socialiai jautrių šeimų atrasti savo kelią, suformuoti savarankiško gyvenimo principus, sudaro sąlygas įgyti kvalifikuotą ir patrauklią profesiją.
Mokyklos direktorė Dalia Beigienė maloniai priėmė mokytojas Zofiją Jakubauskienę, Viliją Čeplinskienę ir Jurgitą Gumauskienę su savo mokiniais, papasakojo apie amatų mokyklą, jos įsikūrimo istoriją ir kuo ši mokykla yra unikali.
Mokykloje pameistrystės mokoma dualiniu mokymo metodu. Tai reiškia, jog apie 70 procentų mokymosi proceso trukmės sudaro praktinių įgūdžių įgijimas bei tobulinimasis verslo įmonėse. Tad baigus mokymo programą sėkmingai įsiliejama į darbo rinką. Direktorė akcentavo, kad Lietuvoje atgimsta domėjimasis senaisiais amatais, rankų darbo gaminiais. Tačiau tokius darbus galinčių atlikti meistrų trūksta, o mokyklų, rengiančių šiuos specialistus, taip pat nėra daug. Šioje mokykloje mokoma senųjų amatų: dailidės, baldžiaus, stogdengio, aplinkos darbuotojo, virėjo, kulinaro. Direktorė pakvietė aplankyti moderniai įrengtas dirbtuves, šiltnamį, mokinių įrengtas pavėsines, parodė kokius unikalius ir kūrybiškus gaminius pagamino jų mokiniai iš keramikos, medžio, gyvų augalų.
Itin maloniai mus pasitiko konditerinių gaminių ruošimo specialistė. Ji, supažindinusi su savo mokomu dalyku, pasiūlė mūsų mokiniams patiems pasigaminti meduolių. Jiems labai patiko maišyti tešlą, kepti ir spalvingu kremu puošti skanėstus, kuriuos vėliau ragavo su kvapnia mėtų ir raudonėlio arbata.
Iš kelionės parsivežėme gerą nuotaiką ir neišdildomus prisiminimus. Labai smagu susipažinti su žmonėmis, kurie skatina jaunus žmones įgyvendinti savo svajones. Juk galimybės atsiveria tuomet, kai jaunuolis pasirenka tinkamą profesiją – tokią, kuri motyvuoja, įkvepia kurti, veikti.
IMG_2941IMG_2956IMG_2974IMG_3046