Dalyvavome Gedulo ir vilties minėjime Šeštokuose

IMG_3784Birželio 14 dieną, minint 77-ąsias Lietuvos gyventojų pirmųjų masinių tremčių ir žudynių metines, visoje Lietuvoje vyko Gedulo ir vilties dienai paminėti skirti renginiai.
Mokyklos mokiniai su mokytojais šią dieną išvyko į Šeštokus (Lazdijų r.). Švč. Mergelės Marijos, nuolatinės gelbėtojos, bažnyčioje buvo aukojamos šv. mišios už buvusius tremtinius ir lagerių vargus patyrusius žmones. Po Mišių visi patraukėme į šalia Šeštokų geležinkelio stoties esantį skverelį. Jame prie kryžiaus, skirto iš šios geležinkelio stoties 1941 m., 1944–1952 m. ištremtiems Lazdijų rajono gyventojams atminti, vyko Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienos minėjimas.
Renginyje dalyvavo  Lazdijų rajono savivaldybės vadovai, Lazdijų krašto tremtiniai, politiniai kaliniai, jų artimieji bei visi neabejingi Lietuvos istorijai. Minėjimą savo dainomis ir prasmingais žodžiais praturtino Lazdijų krašto saviveiklininkai. Susirinkusieji prie kryžiaus padėjo gėlių, uždegė žvakutes. Mūsų mokyklos mokiniai taip pat pagerbė buvusius tremtinius, padėdami gyvų gėlių krepšelį bei uždegdami žvakutes.
Šiais metais mokyklos bendruomenė prisijungė prie pilietinės iniciatyvos „RAKTAI iš paliktų namų…“. Visi kartu gamino raktus iš popieriaus, kartono ir kitų įvairių medžiagų. Šių raktų forma ir dizainas skiriasi nuo šiuolaikinių raktų – jie dideli, masyvūs, skirti trobai, svirnui ar tvartui rakinti. Mokytojai su savo mokiniais daug diskutavo apie tai kiek raktų galėjo likti po vienos ar kitos trėmimų operacijos, kuomet likdavo tušti namai su besimėtančiais raktais. Savo pagamintus raktus simboliškai pakabinome ant „langinės“, puošiančios mūsų mokyklos interjerą.
Kalbėdami su mokiniais apie trėmimus, pasidalinome prisiminimais iš savo artimos aplinkos – senelių, prosenelių bei tų įvykių liudininkų – buvusių tremtinių ir politinių kalinių pasakojimų. Tačiau ne tik šią dieną reikia stabtelti ir prisiminti ištremtų bei kalintų žmonių likimus. Kasdien turim didžiuotis, kad gyvenam laisvoje šalyje ir jausti pagarbą tremtinių atminimui.
IMG_3800IMG_3803