Vaikų gynimo diena Druskininkuose

IMG_9881Birželio 1 dieną, linksmai praleisti Tarptautinę Vaikų gynimo dieną, Simno specialiosios mokyklos mokiniai išvyko į Druskininkus. Įdomią išvyką pradėjome edukacija „Šakočio kelias iki mūsų stalo“. Kepimo metu žiūrėjome filmuką, pasakojimą apie šakočių kilmę, jų rūšis, senuosius ir dabartinius kepimo būdus. Klausantis pasakojimo apie šakočius, visi ragavome kelių rūšių šakočio ir vaišinomės gaiva. Mokiniai sužinojo kaip senovėje buvo kepami šakočiai, kokie populiariausi kepimo būdai menami, kas dažniausiai kepdavo šakočius ir kodėl jų receptai buvo laikomi paslaptyje, kada į Lietuvą atkeliavo šakotis ir, kad pirmieji jį pradėjo mūsų šalyje kepti vienuoliai.
Dalyvavome visame kepimo procese, kurio metu ne tik sužinojome šakočio atsiradimo istoriją, pamatėme gamybos procesą, bet  patys prisidėjome prie šakočio kepimo ir net gavome šakočių kepėjo sertifikatus. Edukacijos pabaigoje apsilankėme vieninteliame pasaulyje šakočių muziejuje.
Kelionę tęsėme vieno geriausių Dzūkijos skulptorių Antano Česnulio skulptūrų ir poilsio parke. Vaikštinėdami parke stebėjome išdėstytus, per daugelį metų sukurtus, medžio drožinius ir kompozicijas. Mokinius sužavėjo įspūdingo dydžio, su įtaisytais mechanizmais, skleidžiančiais garsą ir šviesą figūros. Drožiniuose radome pažįstamus pasakų herojus. Didelį įspūdį paliko „Rūpintojėlių siena“, kurioje eksponuojami Lietuvos tautodailininkų sukurtos rūpintojėlių skulptūros, pabuvojome vėjo malūne. Didelių emocijų mokiniams sukėlė  apsilankymas senovinių technikų ir įvairių staklių kiemelyje, kur mokiniai galėjo įlipti į žemės ūkio mašinas, pasukioti vairą. Nesvarbu, kad lijo lietus, tačiau geros emocijos vedė visus pirmyn, todėl pakeliui dar nusprendėme užsukti į Metelių regioninį parką. Mus maloniai priėmė regioninio parko centro administratorius. Jis papasakojo mokiniams apie muziejuje eksponuojamus gyvūnus, žuvis, vėžlius. Leido pro žiūronus pasigėrėti Dusios ir Metelio vaizdais.
Šiek tiek pavargę, bet laimingi, pilni įspūdžių ir gerų emocijų grįžome namo. Už puikią edukacinę išvyką ir vaišes kelionės metu, vaikai nuoširdžiai dėkoja mūsų draugei ir globėjai iš Norvegijos Sidsel Askerud.
Informaciją parengė mokytoja Jurgita Gumauskienė
IMG_9807IMG_9824IMG_9931IMG_9964